Valitse sivu

Vuosittain järjestettävissä pyydystalkoissa rakennetaan ja korjataan hoitokalastukseen tarkoitettuja pyydyksiä. Tänä vuonna pyydystalkoot järjestettiin jälleen Niemessä Lahden kaupungin varikolla tammi-helmikuun vaihteessa. Kahden viikon aikana talkoisiin osallistui yhteensä 65 henkilöä eri mittaisilla työpanoksilla. Keskimäärin pyydysten parissa ahkeroi päivittäin 28 henkilöä. Moni talkoolainen oli mukana lähes joka päivä. Talkootunteja kertyi kahden viikon aikana peräti 1915. Uutta kierrenuottaa viimeisteltiin vielä varsinaisten talkoiden jälkeenkin.

Talkoiden henki oli hyvä, ja mukavaan porukkaan mahtui niin vanhoja tekijöitä kuin uusiakin kasvoja. Uusiakin käsipareja tarvitaan, jotta pitkä ja ainutlaatuinen perinne ja osaaminen pyydysten rakentamisesta ja korjaamisesta säilyisivät.

Talkoissa valmistui uudenlainen nuotta
Talkoissa rakennettiin tällä kertaa hieman erikoisempi kierrenuotta, johon piirustukset oli muokannut Tapani Pietari Nastolan Osakaskunnat ry:stä. Nuottaa on tarkoitus kokeilla ensi syksynä Vähä-Tiilijärvellä, jossa pohjalla kasvava sammal estää tavallisen nuotan käytön. Lisäksi halkaistiin yksi iso nuotta, josta on tarkoitus rakentaa kaksi pienempää nuottaa. Toinen näistä saatiin valmiiksi.

Pyydystalkoissa kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa Saimaa-katiskan valmistusta. Katiskoja valmistui yhteensä 32 kpl kahdella eri silmäkoolla testattavaksi. Saimaa-katiska on norppaturvallinen ja soveltuu korkeutensa puolesta matalampaankin rantaveteen käytettäväksi. Lisäksi talkoissa valmistettiin 6 kpl supiloukkuja vesilintujen pesinnän turvaamiseksi. Supikoira on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Talkoissa tehtiin myös korjaustöitä mm. kahden paunetin osalta.

Ainutlaatuinen perinne
Hoitokalastukseen ja pyydysten rakentamistyöhön kävi tutustumassa ja ottamassa käytännön tuntumaa Myötätuuli-hanke sekä Koulutuskeskus Salpauksen luonto- ja ympäristöalan opiskelijat ja kalatalouspuolen opettajat. Talkoisiin saatiin myös Helmi-ohjelman parissa työskenteleviä vieraita Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskuksista.

Hienon perinteen omaavat pyydystalkoot järjestettiin nyt jo 31. kerran. Ensimmäiset hoitokalastusta tukevat pyydystalkoot järjestettiin vuonna 1993. Tämän jälkeen pyydystalkoita on järjestetty joka vuosi, lukuun ottamatta vuotta 2021, jolloin talkoita ei voitu järjestää koronatilanteen vuoksi.

Lämpimät kiitokset talkoolaisille!

Artikkelikuva yläoikealla: (c) Juha-Pekka Huotari, Lahden kaupunki. Kollaasin kuvat: Vesijärvisäätiö

Pyydystalkoiden käytännön järjestelyistä vastasi Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus.

Pyydystalkoot järjestettiin osana Vesijärvisäätiön Vaikuttavuutta vesienhoidon toimenpiteisiin 2022–2024 hanketta, jota rahoittaa Hämeen ELY-keskus Vesiensuojelun tehostamisohjelman varoista.


Lisätiedot pyydystalkoista:
toiminnanjohtaja Janne Partanen
kalatalouskeskus@outlook.com
p. 045-171 5544

Lisätiedot hankkeesta:
Mirva Ketola
mirva.ketola@vesijarvi.fi
p. 044 973 5137