Valitse sivu

Ideoita luontopolkuun

Merkkaa mukavaan maastoon reitti, jonka varrelle rakentelet seuraavien vinkkien avulla tehtäviä. Laadi osallistujille tehtävälomake, johon he voivat merkitä kunkin tehtävän vastauksen.

Kosketa ja tunnista:

Kerätään omiin läpinäkymättömiin pusseihin yhteen käpyjä, toiseen sammalta, kolmanteen havuja jne. Pusseja asetetaan luontopolun rasteille ja tehtävänä on tunnistaa pussissa oleva luontokappale.

Kierrätä, kierrätä:

Rastilla kerrotaan kierrätyksestä. Rastilla on muutamia jätteitä tai kuvia niistä (banaanin kuori, kankainen, lippalakki, sanomalehti, foliovuoka, maitopurkki, paristo jne). Leikkijöillä on tehtäväpaperissaan erilaisin tunnuksin olevia ”roskiksia” (biojäte, kaatopaikkajäte, paristo, keräyspaperi, kierrätyskartonki jne). Tehtävänä on kirjoittaa mihin ”roskikseen” tehtävän jätteet kuuluvat.

Aistitehtävät:

Paperiin on merkitty seuraavat aistit: maku, haju, näkö, tunto ja kuulo. Luonnossa kulkiessa näiden aistien alle kirjoitetaan havaintoja sen mukaan, mitä voidaan havainnoida eri aisteilla: Mitä näemmekään? Mitä kuulemme? Millaisia asioita / materiaaleja voimme tuntea kosketuksella? Jne. Eniten asitikokemuksia kirjannut saa eniten pisteitä.

Jokamiehen oikeudet luonnossa:

Eri rasteilla on lauseita jokamiehen oikeuksista. Tehtävänä on merkitä tehtäväpaperiinsa saako rastin väitettä tehdä vai ei.

Saat – tekemisiä:
liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kun sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta
oleskella tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua – voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin
poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
onkia ja pilkkiä
veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä

Et saa – tekemisiä
aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille
häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia
häiritä poroja ja riistaeläimiä
kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta ta kaatunutta puuta, varpuja , sammalta tms. toisen maalta
tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta
häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla
roskata ympäristöä
ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa ja kalastaa tai metsästää ilman asianmukaisia lupia