Valitse sivu

Vesijärvisäätiön 15-vuotisjuhlajulkaisu ”Plankton – vesien keijut” julkaistiin 31.10.2023. Kuvateos esittelee mikroskoopin avulla otetuin kuvin kauneuden ja muotojen moninaisuuden, jota ei paljaalla silmällä näe. Luontokuvaaja Lasse Tuomisen sekä Vesijärvi-tutkijoiden kuvat ja yleistajuiset tekstit tarjoavat lukijalleen sukelluksen Vesijärven pinnan alla piilevään monimuotoiseen maailmaan.

Kirjan esittely
Järvet ovat useimmille suomalaisille tärkeä osa omaa elinympäristöä ja sielunmaisemaa. Toiselle järvi antaa elinkeinon, toiselle levon ja virkistyksen. Veden äärellä olijan katse kiinnittyy vedessä liikkuvaan, pieneen pisteeseen, mikä se on? Tai nuo, niitähän onkin paljon? Mitä ne tekevät? Harva on päässyt kurkistamaan pinnan alle, tutkimaan tuota mikroskooppisen pienistä eliöistä koostuvaa maailmaa. Vastajulkaistun kuvakirjan tarkoitus on tarjota sukellus pinnan alle.

Plankton – vesien keijut -kirja on saanut innoituksensa luontokuvaaja Lasse Tuomisen mikroskoopin avulla ottamista värikkäistä valokuvista, jotka muodostavat pääosan kirjan kuvista. Mukana on myös muiden kirjoittajien kuvia. Kuvien lomassa on tietoa kasvi- ja eläinplanktonista sekä Vesijärvestä, josta kerätyistä näytteistä kirjan kuvat on otettu.

Vesijärven tarina sisältää voimakkaan rehevöitymisen sekä onnistuneen kunnostuksen, minkä myötä myös järven kasvi- ja eläinplankton ovat kokeneet suuria muutoksia. Kirjan kirjoittajat, Juha Keto, Mirva Ketola, Kirsi Kuoppamäki, Sami Taipale ja Kristiina Vuorio, ovat Vesijärven parissa työskennelleitä tutkijoita ja asiantuntijoita.

Kirja on Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön 15-vuotisjuhlajulkaisu. Rajattu painos jaetaan Vesijärven kummeille, Vesijärvisäätiön työn tukijoille ja keskeisille sidosryhmille. Digitaalinen julkaisu on nyt kaikkien ladattavissa www.vesijarvi.fi/vesienkeijut.

Luennolla katse pinnan alle ja tulevaisuuteen
Viimeisellä Sukellus Vesijärveen -luentosarjan luentokerralla kirjan toimittaja ja yksi kirjan kirjoittajista Mirva Ketola esitteli Vesijärven vedenalaisen elämän monia muotoja. Esityksessä oli vahvasti mukana kirjan teemoja ja kuvitusta. Luennon toisessa osassa Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Sami Taipale loi katsauksen Vesijärveen muuttuvassa ilmastossa. Luentotallenteet ovat katsottavissa YouTube-kanavallamme 15.11.2023 asti.

Plankton – vesien keijut -kirja sekä Sukellus Vesijärveen -luentosarja on toteutettu osana Vesijärvisäätiön toteuttamaa Vaikuttavuutta vesienhoidon toimenpiteisiin 2022-2024 -hanketta, jota rahoittaa Hämeen ELY-keskus Vesiensuojelun tehostamisohjelman varoista.

Kuva 1: Volvox-viherlevän yhdyskunta, Lasse Tuominen (kirjan kansikuva) Kuva 2: Bosmina vesikirppuja, Lasse Tuominen (kirjan takakansi)