Valitse sivu

Ojanpohjasuodattimet soveltuvat pienehköihin pelto-ojiin, joiden valuma-alue on muutama kymmenen hehtaaria. Suodatin on asennettu kahden peltolohkon väliseen ojaan. Pellot omistava Jorma Loponen toteaa, että asennettu suodatin on pieni, mutta tärkeä asia.

– Jos tällaisilla ratkaisuilla voidaan parantaa Vesijärven tilaa, niin se on hieno juttu. Suodatin ottaa kiinni varmaan myös hajajätevedestä peräisin olevia ravinteita, sanoo Loponen.

Suodatin rakennettiin ojaan siten, että suurien virtaamien aikaan osa vedestä menee suodattimen yli. Suodatin ei vaikuta ympäröivien peltojen vesitalouteen. Asikkalaan tehdyn suodattimen pituus on 15 metriä. Pituus riippuu ojan koosta ja virtaamasta.

Suodattimen ylä- ja alareuna padottiin filmivanerilla siten, että alapuolinen pato jää noin 5 cm yläpuolista alemmaksi. Suodatinkaivantoon asetettiin suodatinkangas, jonka pohjalle asennettiin neljä salaojaputkea. Putkien päälle tuli suodatinmateriaaliksi rakeistetun sammutetun kalkin ja murskeen seos (pikkukuva ylhäällä).

Vesi johdetaan putkilla ylhäältä alaspäin suodattimen pohjan salaojaputkiin, joista vesi suotautuu suodattimessa ylöspäin. Näin ojan pohjan korkeus ei muutu.

Asikkalan ojanpohjasuodattimen suunnitteli Henri Vaarala Pyhäjärvi-instituutista. Satakunnassa on kokeiltu erilaisia suodattimia jo 90-luvulta lähtien ja niiden ravinteiden pidätystulokset ovat olleet hyviä. Haastavinta on ollut löytää sopiva suodatinmateriaaliseos.

– Rakeistamaton kalkki paakkuuntuu helposti. Jos sen sekoittaa hiekkaan, niin vedenläpäisy saattaa heiketä, Vaarala kertoo.

Vesijärvisäätiö seuraa ojanpohjasuodattimen toimintaa ottamalla vesinäytteitä ojasta suodattimen ylä- ja alapuolelta ja vastaa myös mahdollisesti tarvittavasta huollosta. Oletusarvo on, että suodatin kerää ojaveden ravinteita talteen usean vuoden ajan. Ilman suodatinta ne päätyisivät Haritunjoen kautta Vesijärveen.

– Sitten kun suodatin ei enää toimi, suodatinseos ravinteineen voidaan levittää peltoon, toteaa vesistöasiantuntija Mirva Ketola.

Kuva:

Suodatin on suodatinseosta vaille valmis.

Kaivinkone asetteli kerroksen sammutetun kalkin ja murskeen seosta neljän salaojaputken päälle. Ojavesi johdetaan oikeanpuoleisen kahden umpiputken kautta reiällisiin putkiin, joiden läpi se suodattuu alhaalta ylöspäin.

Ojanpohjasuodattimen paikan kartoitus, suunnittelu ja rakentaminen ovat osa ympäristöministeriön osarahoittamaa ”Vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden tukeminen Säkylän Pyhäjärvellä ja Lahden Vesijärvellä – paikallista verkosto-osaamista yhteiseksi hyväksi” –hanketta. Lue lisää hankkeesta!

Lisätiedot:
vesistöasiantuntija Mirva Ketola
etunimi.sukunimi@vesijarvi.fi
puh. 0449735137