Valitse sivu

Noin sata tutkijaa ja asiantuntijaa 19 eri maasta osallistui Sibeliustalolla järjestettyyn Lahti Lakes -symposioon 3.–5.6.2024. Lahti Lakes -symposion ympärille on muodostunut vuosien saatossa laaja uusia ratkaisuja etsivä tutkijaverkosto.

Nyt jo kolmatta kertaa järjestetyn Lahti Lakes -symposion tarkoituksena on jakaa eri puolilla maailmaa kerätty tutkimustieto sekä edistää keskustelua tuomalla monipuolisesti yhteen järvien kunnostusongelmien parissa työskenteleviä henkilöitä.

Symposion ohjelma rakentui viiden pääteemaan ympärille:

  • Uudet strategiat järvien kunnostuksessa
  • Ilmastonmuutos ja siihen liittyvät haasteet
  • Järvien ekosysteemien dynamiikan ymmärtämisen parantaminen
  • Käytännön kunnostustyössä opittua
  • Kiertotalouden sisällyttäminen järvien kunnostukseen

Key note -puhujista Olga Tammeorg (Helsingin yliopisto) loi katsauksen järvikunnostusten kestävyyteen. Michael Hupfer (Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries) kertoi ilmastonmuutoksen vaikutuksista järvikunnostuksiin. Laurence Carvalho (Norwegian Insitute for Water research) puhui erilaisista tavoista arvioida järvikunnostusten onnistumista. Zhengwen Liu (Kiinan tiedeakatemia) esitti sekä hyviä että huonoja esimerkkejä järvien kunnostamisesta Kiinassa. Kasper Reitzel (University of Southern Denmark) puolestaan avasi mahdollisuuksia kierrättää järvistä kerättävää fosforia peltoviljelyn tarpeisiin.

Symposion järjestivät yhteistyössä Helsingin yliopisto, Vesijärvisäätiö, kansainvälisen limnologiyhdistys SIL:n alainen järvien kunnostuksen työryhmä sekä World Water Quality Alliance. Seuraava Lahti Lakes -symposio on tarkoitus järjestää vuonna 2027.