Valitse sivu

Vesijärvi
Vesijärven hoitokalastuksilla pyritään estämään särkikalojen runsastuminen, jolloin saadaan vähennettyä järven sisäistä kuormitusta, tuettua arvokalakantojen tuottavuutta sekä poistettua ravinteita kustannustehokkaasti. Hoitokalastukselle on asetettu Vesijärviohjelmassa vuosittaiseksi keskimääräiseksi saalistavoitteeksi 20 kg/ha. Lahden ympäristöpalvelut vastaa hoitokalastusten organisoinnista ja harjoittaa hoitokalastusta myös itse. Hoitokalastusurakoitsijoina on viime vuosina olleet rysäkalastajana T:mi Ile’s Fisk ja nuottaajana järvikalastus Turtiainen Ky.

Vuoden 2022 hoitokalastussaalis oli yhteensä 44 950 kg, joka on hieman yli puolet edellisen vuoden saaliista. Runsaimmat salaislajit olivat särki ja salakka. Enonselän alueelta saatiin 14,4 kg:n hehtaarisaalis. Muilla alueilla pyynti oli vähäisempää. Paimelanlahden hoitokalastusnuottaukset jäivät vuoden 2022 osalta tekemättä, mikä pienentää vuosisaalista huomattavasti. Vuodesta 1987 jatkuneella hoitokalastuksella on poistettu laskennallisesti yli 37 tonnia fosforia Vesijärvestä.

Kymijärvi
Kymijärveä hoitokalastettiin kahden nuottakunnan voimin. Lahden ympäristöpalvelut nuottasi järven länsipuolta ja Nastolan osakaskunnat ry järven itäpuolta. Syysnuottauksen kokonaissaalis oli 15 773 kg, mikä tarkoittaa 24,4 kg hehtaarikohtaista saalista. Nuottasaalis saatiin 11 vedolla, jolloin vetokohtaiseksi yksikkösaaliiksi tulee 1 434 kg. Saaliista 53 % oli lahnaa ja 44 % särkeä. Loppusaalis koostui lähinnä pienestä ahvenesta ja salakasta. Saaliin mukana järvestä poistui laskennallisesti 118 kg fosforia. Vuodesta 1995 jatkuneella hoitokalastuksella on poistettu laskennallisesti yli 4,5 tonnia fosforia Kymijärvestä.

Saaliin hyötykäyttö
Vuoden 2022 Vesijärven hoitokalastussaaliista toimitettiin hyötykäyttöön noin 17 tonnia särkikalaa. Kymijärven saaliista toimitettiin 3 300 kg kalaa elintarviketeollisuudelle. Suurin osa Kymijärven saaliista oli keskikooltaan elintarvikekäyttöön liian pientä särkeä ja lahnaa, joten kalaa jaettiin rannassa kaikille halukkaille. Ilmaisjakelun kautta jaettiinkin yli 5 000 kg.

Särkisäilykkeet ovat tällä hetkellä hoitokalastussaaliin tärkein teollinen lopputuote. Yksityistalouksissa kalasta valmistetaan esimerkiksi savulahnaa, purkkikalaa, fermentoimalla valmistettavaa kalakastiketta sekä lemmikkieläinten ruokaa.

Tutustu Hoitokalastussaalis 2022 -raporttiin.

Lisätiedot:
Lahden kaupunki
Vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin, p. 050 525 9579, ismo.malin@lahti.fi
Vesiensuojelun suunnittelija Joonas Rajala, p. 050 539 1696, joonas.rajala@lahti.fi