Valitse sivu

Ruotsalaisen Kungliga Tekniska Högskolanin (KTH) johtaman ja kokonaisuudessaan kustantaman Win4Lake-projektin kumppaniverkostot Ruotsista, Puolasta ja Liettuasta saapuivat tällä viikolla Vesijärvisäätiön ja Lahden kaupungin vieraaksi tutustumaan innovatiivisiin ratkaisuihin vesien ravinnepitoisuuden hallinnassa.

Alkuun saimme kuulla Helsingin yliopiston tutkijoiden alustukset Kymijärven alusveden suodatuskokeilun kokemuksista. Vierailu koekohteella herätti paljon kysymyksiä ja kiinnostusta. Koemittakaavan menetelmästä toivotaan apua järveen päätyneiden fosforivarantojen hallintaan. Lounaan jälkeen tutustuimme Hennalan valumavesien käsittelyjärjestelmään Lahden kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläisen opastuksella. Vesijärvellä saimme nautiskella hienosta kelistä Lahden kaupungin tutkimusalusten (Alma Mater ja Evä) kyydissä. Matkalla keskustelimme vedenlaadun seurannan ja automaattisen mittaamisen tuloksista ja haasteista.

Lahden seutu tarjoili vieraille parastaan. Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen Loft House helli matkaajia. Maisemia ihailimme kahvin merkeissä Lahden Suurmäen tornista ja illalla saimme ruokailla ja saunoa Lahti Aquan Lahden vesitornissa. Maisemasauna oli monelle elämys. Vieraamme lähtivät kotimatkalle kiitollisena kokemastaan. Tarinoita jäi vielä kerrottavaksi ja paikkoja näytettäväksi seuraavaakin kertaa varten. Tutkijakollegat tapaavat toivottavasti viimeistään Lahti Lakes tutkijatapaamisessa kesällä 2024.