Valitse sivu

Vesijärvi-viikkoa vietettiin touko-kesäkuun vaihteessa 28.5.-5.6.2022.

Viikko lähti käyntiin Salpausselkä Geoparkia juhlistavassa perhetapahtumassa, Geopark-karnevaalissa Urheilukeskuksen ja hiihtomuseon maastoissa! Vesijärvisäätiön pisteellä Häränsilmän lähellä tunnisteltiin kalalajeja hienoin tuloksin.

Vesijärven Kalastusoppaat ovat kokoamassa toimintaansa yhteisen brändin alle ja esittelivät samana päivänä palvelujaan satamassa. Komeaa kalustoa oli esillä ja se herättikin kiinnostusta ja kyselijöitä.

Maanantaina saatiin perusteellinen kierros Hennalan alueelle rakentuneeseen hulevesien käsittelyjärjestelmään, joka on viime vuosien suurin yksittäinen satsaus Enonselän hajakuormituksen vähentämiseksi. Hulevedet ovat kaupunkialueilta pääosin suoraan käsittelemättöminä vesiin johdettavia vesiä. Hulevesikuormituksen hallinnan merkitystä on alettu ymmärtää vasta viime vuosina.

MLL puistoperhekahvilassa tehtiin vesijärviaiheisia tehtäviä sekä pelattiin Vesijärvi-palapeliä.

Vääksynjoki-vartta siivottiin talkoilla Asikkalassa. Rapalan Vääksyn tehtaan toimihenkilöitä oli paikalla talkoilemassa osana Rapalan vuonna 2020 julkaistua tavoitteellista vastuullisuusstrategiaa. Yhdessä Asikkalan kunnan ja Pidä Saaristo siistinä ry:n kanssa järjestetyissä talkoissa kerättiin muutamassa tunnissa 800 roskaa, pääosin muovia, paperia ja tupakantumppeja.

Minä ja järvi -näyttelyssä on kesäkuun ajan esillä toinen toistaan upeampia koululaisten julisteita järviaiheella. Kannattaa käydä ihailemassa! Julistekilpailussa palkittiin kaikkiaan neljä työtä (päiväkodit, 3-4 lk, 5-6 lk, yläaste ja lukio) lahjakorttistipendillä todistusten jaon yhteydessä, lisäksi annettiin 12 erikoismainintaa ja sekä arvottiin tekijöiden kesken 30 jäätelölahjakorttia.

Vääksyssä pidettiin esittely- ja keskustelutilaisuus Suomalaisen järvikirjan tiimoilta. Kirjan kirjoittajista Lauri Arvola ja Matti Leppäranta kertoivat kirjasta ja paikalla olikin joukko kiinnostuneita kuulijoita!

Salpausselkä Geopark -päiväkoti Kanervan päiväkoti vietti kevätjuhliaan Veden juhlana sateisessa säässä Likolammella. Sade ei haitannut railakasta juhlatunnelmaa. Vesijärvisäätiön pisteellä pohdittiin Likolammen asukkien juhlaherkkuja.

Vesijärven ympäristön vieraslajit olivat laajasti esillä Vesijärvi-viikolla. Merrasojan varressa kitkettiin talkoovoimin jättipalsamia alueella, jossa työtä on tehty jo useana vuonna ja tuloksiakin alkaa olla näkyvissä! CGI Finland Oy:n työntekijät kantoivat panoksensa yhteisen Vesijärven hyväksi. Jättipalsamin poiston parissa urakoitiin myös Hollolan Hedelmätarhalla. Vieraslajitietoa on laajasti esillä eri puolilla Vesijärven valuma-aluetta myös Vesijärvi-viikon jälkeen! Kannattaa käydä ottamassa tietoa talteen ja opetella tunnistamaan keskeisimmät vieraskasvit.

Lahden Kalaveikkojen lasten ja nuorten onkitapahtuma järjestettiin Pikku-Veskulla jo 33. kerran. Paikalla oli joukko pieniä ja innokkaita kalastajia ja saalistakin alkoi nopeasti tulla! Jokaiselle sarjalle löytyi omat kuninkaalliset ja loputkin saivat mukavat muistot mukaansa.

Keskiviikkona illalla saimme viettää poutaisessa säässä risteilyiltaa Vesijärven maisemia ihaillen. Runsaslukuinen matkustajajoukko ihasteli maisemia Enonselällä, Paimelanlahdella ja Komonselälläkin. Matkalla kuultiin faktaa ja tarinoita Vesijärven suojelutyöstä, Vesijärven tilasta sekä alueen historiasta. Risteilyllä oli oikein mukava tunnelma!

Vesijärvi-viikon lopuksi, Maailman ympäristöpäivänä, vietettiin hienoja hetkiä Tiilijärvien kierroksella, kun Järvien sävelet -tapahtuma toi yhteen ulkoilijoita sekä muusikoita. Tiilijärvien lomassa vaeltaja saattoi pysähtyä kuulemaan veden äärellä soitettua musiikkia. Reitin varrella soi mm. kannel, viulu, sello, huilu ja klarinetti.

Vesijärvi-viikkoa vietettiin kaikkiaan vaihtelevan kauniissa säässä. Hieno Vesijärvemme nousi esiin monin eri tavoin! On hienoa, että yritykset ovat enenevässä määrin näkemässä lähiympäristöstä huolehtimisen osana yhteiskuntavastuuta. Meidän tavallisten asukkaiden suhde omaan lähiympäristöön voi syventyä uudenlaisten kokemusten kautta. Toivomme, että Vesijärvi-viikko avasi kävijöille uusia näkökulmia!

Katso myös Vesijärvi-viikon kuvakooste YouTube-kanavaltamme!