Valitse sivu

Vesijärven hoitotyön hyväksi myytävien särkipurkkien kala on jatkossa sataprosenttisesti Vesijärven ja Kymijärven kalaa.

Vesijärveltä ja Kymijärveltä hoitokalastettu kala jalostetaan purkkikalaksi Järvi-Suomen Kalatuotteella Hirvensalmella, josta se palautuu myytäväksi Vesijärvisäätiölle. Yritys ostaa hoitokalastuskalaa sekä Lahden kaupungilta että hoitokalastusurakoitsijoilta. Jalostusketju on sellainen, että joka purkissa on pelkkää Lahden seudun kalaa.
Vesijärvisäätiölle särkipurkit ovat loistava myyntituote, koska yhteys vesien hoitoon on aukoton. Rehevät Vesijärvi ja Kymijärvi hyötyvät hoitokalastuksesta.

Särkisäilyke on todellista lähiruokaa ja tuotteena se edustaa mainiosti myös kiertotaloutta, toteaa ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöstä.

Yrittäjä Tuomas Pöyry Järvi-Suomen Kalatuotteelta kertoo, että Vesijärven savusärki on heille ensimmäisiä asiakastuotteita hoitokalastuskalasta. Aiemmin on lähinnä tehty tietylle kalastajalle hänen itse pyytämästään kalasta liikelahjaeriä.
Vesien puhtaus ja hyvä tila ovat kalasta elintarvikkeita jalostavalle yritykselle elinehto. Hoitokalastus on yksi väylä edistää vesien tilaa.

Toki toivomme, että yrityksemme saa Vesijärvi-särjen myötä tunnettuutta myös kotialueen ulkopuolella, sanoo Pöyry.

Järvi-Suomen Kalatuotteelle muikku on isossa roolissa. Muikuista on tehty myös lemmikeille omia herkkuja: purkitettua märkäruokaa ja kuivattuja makupaloja, kokonaisia pikkukaloja tai päitä.
Näiden lemmikkimakupalojen raaka-aineeksi sopivat myös lahnat ja särjet, vaikkapa Vesijärveltä, jos kysyntää riittää.

Särkikalaa voi savustaa, massata ja kuivata

Järvi-Suomen Kalatuotteella on pitkä historia särjen jalostajana. Ensimmäiset särkipurkit tehtiin jo 1990-luvulla, silloin Puula-Särvin nimellä. Aika ei tuolloin ollut ehkä vielä kypsä särkikalojen suurempaan hyödyntämiseen, mutta nyt tilanne on toinen. Yritys jalostaa hoitokalastussaaliista mm. särki- ja lahnasäilykkeitä ja lahnasta kypsennettyä kalamassaa laitoskeittiöiden tarpeeseen.

Särkikala eri muodoissaan on kasvavassa roolissa. Vuosien rummutus ja onnistunut tuotteistaminen on palauttanut särjen arvostusta ja luonut kysyntää, sanoo Tuomas Pöyry. Kalasta voi hyödyntää periaatteessa kaiken. Olemme myyneet myös lahnan suomuja vaatesuunnittelijalle, hän jatkaa.

Sesonkituotteella on haasteensa

Särkikalatuotteita tekevällä yrityksellä on samat sesongit kuin hoitokalastajilla. Särkien keväinen parveutumisaika on pari viikkoa ja syksyllä on sitten pidempi jakso, jolloin kala käy pyydykseen. Yritys hankkii särkikalat pääosin muutamalta eteläisen Suomen sisävesialueen toimittajalta.
Hoitokalastussaaliissa on monia kalalajeja kaksisenttisistä sinteistä isohkoihin lahnoihin. Lajittelussa ja laadunvalvonnassa mikään ei vielä korvaa ihmissilmää, mutta koneet helpottavat jo perkausta. Logistiikka vaatii myös hyvää suunnittelua. Lahden seudulta on tänä syksynä noudettu hoitokalastuskalaa reilut kymmenen kertaa.

Kalojen sumputtaminen helpottaa kuljetusten järjestämistä, jos pari noutoerää voidaan sen avulla yhdistää, kertoo Tuomas Pöyry.

Vesijärvi -savusärkisäilykkeen myyntipaikat

Lisätiedot:

Heikki Mäkinen
ohjelmajohtaja
040 5148513
heikki.makinen@vesijarvi.fi
Päijät-Hämeen Vesijarvisäätiö


Tuomas Pöyry
tuotantopäällikkö
0500 359 518
myynti@kalatuote.fi
Järvi-Suomen Kalatuote
www.kalatuote.fi