Valitse sivu

Lahti Lakes 2021, 7.-9. kesäkuuta kokoaa toisen kerran järvikunnostustutkimuksen huippuja Suomeen. Symposium vakiinnuttaa asemaansa alan tiedekentässä. 

Tieteellisen symposiumin laaja-alaisia kokonaisuuksia ovat ilmaston muutoksen vaikutus järvikunnostuksien suunnittelussa ja kestävän kehityksen ja kiertotalouden mahdollisuudet järvien tilan paranemiseksi.
Toisena laajana teemana on yhteiskunnan ja eri sidosryhmien osallistuminen järvikunnostuksiin. Näiden kahden teeman pääpuhujina ovat Erik Jeppesen (Aarhusin yliopisto, Tanska ja Middle East Technical University, Turkki), Bryan Spears (UK Centre for Ecology and Hydrology) ja Anne-Mari Ventelä (Turun yliopisto ja Pyhäjärvi-instituutti). 

Lahti Lakes 2021 muissa tieteellisissä alustuksissa käsitellään mm. järvikunnostustutkimuksen uusimpia tuloksia fysikaalisten ja kemiallisten kunnostusten sekä sedimenttitutkimuksen biogeokemiallisten kiertojen osalta. Myös Vesijärven hoitotyön tuloksille on omistettu yksi sessio. 

Symposium pidetään tällä kertaa verkkokokouksena. Lahden seudulla vallitsevat koronarajoitukset mahdollistavat kuitenkin kaikkien suomalaisten puhujien saapumisen vuorollaan studioon pitämään esityksensä. Alustuksiin liittyvät ja eri aihepiirien mukaan teemoitetut keskustelut studiossa vetää apulaisprofessori Tom Jilbert Helsingin yliopistosta. Studiokeskusteluihin osallistuvat myös muut tutkijat verkon kautta. 

Muutamia kiinnostavia nostoja ohjelmasta:  

Erik Jeppesen Biomanipulation as a tool to counteract negative climate warming effects in lakes in different climate zones (abstraktikirjan s. 4)
Bryan Spears Do the benefits of lake restoration outweigh the costs? (s. 59)
Anne-Mari Ventelä Lake restoration as an integral component of circular economy and sustainable food production (s. 19)
Ismo Malin Restoration and management of Lake Vesijärvi in six decades: A joint long-term venture of limnological research and stakeholder activity (s. 50)
Kari-Matti Vuori Citizen science in lake restoration: experiences on wood addition activities in the Lake Saimaa (s. 22)
Hans Paerl Where do we go from here? Mitigating harmful cyanobacterial blooms in a world facing human nutrient over-Enrichment and climate change (s. 63)

Lahti Lakes tuo järvitutkijat yhteen 

Lahti Lakes 2021, järvikunnostuksen kansainvälinen tieteellinen symposium, järjestetään nyt Lahdessa toista kertaa. Ensimmäinen järjestettiin vuonna 2018 Lahden Sibeliustalolla. Nyt symposium pidetään verkkokokouksena Lahdesta käsin. Symposiumiin on ilmoittautunut yli 100 osallistujaa 15 maasta Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.  

Symposiumin järjestävät yhteistyössä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja Helsingin yliopisto. Se on yksi Lahden ympäristöpääkaupunki 2021 tapahtumista ja sen avaa Lahden ympäristöpääkaupunki 2021:n johtaja Milla Bruneau.

www.lahtilakes.fi
Abstraktikirja: lahti-lakes-2021-abstract-book.pdf (wordpress.com)

Lisätiedot

Tom Jilbert, apulaisprofessori         
tom.jilbert@helsinki.fi
Helsingin yliopisto 

Heikki Mäkinen, ohjelmajohtaja 
heikki.makinen@vesijarvi.fi 
040 5148513
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö