Valitse sivu

Huhtikuun puolivälistä alkaen Vesalan kalaveden osakaskunnan talkoolaiset ovat hoitokalastaneet Vähä-Tiilijärvestä katiskoilla särkeä ja pientä ahventa.

-Ensimmäiset neljä katiskaa laitettiin laiturin viereen jäältä. Nyt meillä on 16 katiskaa eri puolella järveä, kertovat Vesa ja Jukka Porri.

 Viime perjantain punnittu saalis oli 4,5 kiloa, josta pientä ahventa oli reilu kilo ja loppu oli särkeä. Kalaa on toistaiseksi kertynyt noin 70 kiloa ja parhaalla kerralla kalaa tuli 14 kiloa. Sään kylmeneminen vähensi saalista, eikä särjen kutu ole vielä alkanut. Kun kalan tulo lisääntyy, katiskat tyhjennetään päivittäin. Nyt katiskat koetaan 2–3 päivän välein, ja pyyntihommissa on mukana puolen kymmentä talkoolaista.

Katiskoista kaksi on pienisilmäisiä ja niihin tulee liki pelkästään hyvin pientä ahventa. Särjet taas tuntuvat suosivan samaa katiskaa, koska lähekkäin voi olla kaksi pyydystä, joista toisessa on paljon särkiä ja toinen on liki tyhjä. Joka kokemiskerralla haukia on ollut katiskoissa 10–15 ja körmyniskaisia ahvenia muutamia. Koska petokalat tekevät samaa hommaa kuin hoitokalastajat, ne lasketaan saman tien takaisin järveen.  

Vähä-Tiilijärven tila heikkeni yllättäen kesällä 2018. Vesijärvisäätiö ja Hollolan kunta toteuttivat laajan seuranta- ja tutkimushankkeen, jolla selvitettiin järven tilaa ja tarvittavia hoitotoimenpiteitä. Laaditun hoito-ohjelman yksi toimenpide oli hoitokalastus, joka aloitettiin viime vuonna. Talkoolaisilla on nyt toinen kevät hoitokalastusta menossa.

-Vähä-Tiilijärvi on aika pieni järvi, joten tavoitteeksi asetettu saalis 20 kg/hehtaarilta tarkoittaa noin 200 kiloa hoitokalastussaalista vuodessa, sanoo Vesa Porri. 

Jukka Porri toteaa, että viime vuonna pyynti loppui toukokuun lopussa ja saalis oli noin 170 kiloa. Kun kilomäärään lisätään vuoden 2020 Pikku-Tilkki-Pilkin kalat, kokonaissaalis 200 kiloa tuli täyteen.
Katiskojen kokeminen vie kerrallaan 1,5–2 tuntia, joten talkootyöpanos järven hyväksi on merkittävä. Talkoolaiset ovat sitoutuneet jatkamaan hoitokalastusta ainakin vielä kolmannen vuoden. Jossain vaiheessa koekalastus uusitaan ja siten saadaan uusi tieto kalaston tilasta ja arvio onko hoitokalastus yhä tarpeen.

Järvien kierros -kävelyreitti kulkee Vähä-Tiilijärvenkin rannoilla. Jukka ja Vesa Porrin mukaan reitti on ahkerassa käytössä, ja ulkoilijat ovat hyvin kiinnostuneita hoitokalastuksesta ja järven tilasta. Talvisin järvellä on pilkkijöitä.
-Tänä vuonna järvellä ei pilkkikisoja koronan vuoksi ollut, mutta toivottavasti taas ensi vuonna on, toivoo Jukka Porri.  
Ulkoilijoiden lisäksi hoitokalastajien työtä seuraa ahkerasti pari varista. Ne ilmestyvät heti, kun rannassa on liikettä ja seuraavat venettä vesille. Kun saalis on punnittu, ne palkitaan muutamilla pikkukaloilla.


Kuva: Vesa ja Jukka Porri ja päivän hoitokalastussaalis.