Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Blogitekstissä lintuharrastaja Tapani Saimovaara
ja metsästäjä Esa Siivonen kertovat yhteistyöstä
pienpetojen poistossa. 

Vesijärven rantamilla on tänä kesänä kokeiltu uudenlaista yhteistyötä alueen lintuvesien hyväksi. Lintuharrastajat ja metsästäjät ovat avanneet yhteisen viestintäkanavan, jolla kerrotaan pienpetohavainnoista.

Ajatus metsästäjien ja lintuharrastajien yhteisestä toiminnasta lähti liikkeelle Jari Siivosen ja Tapani Saimovaaran yhteistyöstä. Siivonen oli loukuttanut minkkejä Saimovaaran havaittua niitä linturetkillään.

Siivosen ja Saimovaaran yhteistyö laajeni, kun Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys avasi WhatsApp-ryhmän, johon voi välittää pienpetohavaintoja. Ryhmään kutsuttiin mukaan metsästysseurat Asikkalan ja Lahden riistanhoitoyhdistysten alueelta. Lintuharrastaja voi ilmoittaa havaitsemansa minkin tai supikoiran sijaintipaikan pyytäjille WhatsApp-ryhmään. Parhaassa tapauksessa joku saattaa lähteä paikalle koiransa kanssa poistamaan eläimen heti.

Jari Siivonen Asikkalan rhy:stä kertoo, että WhatsAppin kautta ilmoituksia on tullut jonkin verran supikoirista. Tänä kesänä supikoiria on ylipäänsä näkynyt vähemmän kuin aiemmin. Minkin osalta hän toivoo, että loukkupyyntiin panostettaisiin enemmän.

Tapani Saimovaaran mukaan muutama lintuharrastaja on välittänyt havaintoja. Hän arvelee, että kanava on ollut runsaammin käytössä metsästäjien välisessä tiedon vaihdossa. 

– Lintuharrastajat eivät välttämättä kiinnitä huomiota pienpetojen jälkiin, vaan ilmoittaminen perustuu näköhavaintoon, toteaa Saimovaara. 

Jari Siivonen ja Tapani Saimovaara pitävät kokeilun jatkamista tärkeänä. Pienpetopoistot ovat ilmoitusten mukaan tapahtuneet lintuvesialueilta, joten yhteistyö on hyödyttänyt lintuvesiä. 

– Kesä on ollut ensiaskel yhteistyössä alueen lintuharrastajien ja metsästäjien kesken. Tietokanava on nyt auki ja näillä näkymin kokeilua jatketaan, toteavat Tapani Saimovaara ja Jari Siitonen.