Valitse sivu

Vesijärven kesä on ollut vaiheikas. Kesäkuun lämpö tarjosi erinomaiset edellytykset levän kasvulle. Alkukesästä näytti siltä, että kesästä olisi tulossa levätilanteen kannalta jopa poikkeuksellisen hankala. Heinäkuun alussa viilentyneet säät paransivat tilannetta kuitenkin huomattavasti lähes koko heinökuun ajaksi. Elokuun hellejaksot ovat jälleen heikentäneet tilannetta.

Vesijärven syvänteiden happitilanne on nyt huono yli 10 m alueilla. Myös järven sinilevätilanne todennäköisesti huononee edelleen, mikäli sää säilyy tyynenä ja lämpimänä. Kesä on koetellut kalastoakin: Elokuun aikana on Enonselän rannoilta löytynyt kuolleita kiiskiä.  Tälle kesälle on ollut tyypillistä poikkeuksellisen runsas vesikasvien määrä. Etenkin laajoina lauttoina esiintyneen järvisätkimen sekä mm. Niemen satamassa veneilijöiden kiusana olleen karvalehden on koettu haitanneen järven virkistyskäyttöä.  Vesikasvit kilpailevat sinilevän kanssa ravinteista, joten tilanteesta on hyötyäkin: runsas vesikasvien määrä voi vähentää leväkukintojen todennäköisyyttä. Karvalehteä on toivottu poistettavaksi niittämällä. Siitä ei olisi kuitenkaan hyötyä, sillä karvalehdellä ei ole juuria vaan se keijuu vapaana ja nousee nopeasti lähelle pintaa, vaikka sitä niitettäisiin. Karvalehtitilanne saattaisi jopa pahentua niittojen seurauksena, sillä leikatuista kasvinpätkistä kasvaa uusia kasveja.

Lisätiedot:

Ismo Malin
vesiensuojelupäällikkö
Lahden kaupunki
0505259579
ismo.malin@lahti.fi

Heikki Mäkinen
ohjelmajohtaja
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö
0405148513
heikki.makinen@vesijarvi.fi