Valitse sivu

Vesijärven kesäniitot on saatu päätökseen. Niitot alkoivat 1.8. eli heti ELY-keskuksen lausunnon sen sallittua Lumialan suunnalta ja etenivät sieltä kohti Vääksyä ja edelleen kohti Kajaanselän itäpuolen lahtialueita. Niittokohteita oli myös Kirkonselällä ja Komonselällä. Lopuksi niittäjät siirtyivät Enonselälle.

Vesijärvisäätiön tilaamien niittojen kohteita oli tänä kesänä kaikkiaan noin 25 kpl yhteensä reilun 30 ha:n alalta.

Tänä vuonna niittourakoitsijoina toimivat yhdessä asikkalalainen Hannu Soimavuori sekä hollolalainen Jarno Nummela Ekoeläin Oy:stä. Molemmille Vesijärven rannat ovat varsin tuttuja entuudestaan. Niitot etenivät aikataulussa sään ollessa niittojen kannalta pääosin suosiollinen. Myös vedenpinta oli nyt muutamaa edellisvuotta korkeammalla, mikä auttoi niittoja.

Niitetyn vesikasvillisuuden nostosta ja läjityksestä maalle vastasivat perinteisesti vesialueen- tai rannanomistajat joko omalla kalustollaan, tai niittourakoitsijan kautta tilattuna. Pääsääntöisesti järjestely toimi hyvin, mutta valitettavasti Suivan venesatamassa ja Pirppulan uimarannalla kunnan järjestämä nosto viivästyi muutamalla päivällä, mikä vaikeutti alueiden käyttöä. Osasta Enonselän kohteita niitettyä järviruokoa kuljetetaan vielä Kujalaan, jossa on menneillään kokeilu järviruo’on kompostoinnista kasvuturpeeksi.

Niittojen tarkoituksena on torjua etenkin järviruo’on aiheuttamaa umpeenkasvua lahtialueilla. Lisäksi niitoilla pidetään auki salmipaikkoja sekä yhteisiä uima- ja venerantoja.

Niitot olivat osa vesienhoidon hankekokonaisuutta, jota rahoittaa Hämeen ELY-keskus Vesiensuojelun tehostamisohjelman varoista.

Kuva: Kirkkolahden veneranta/Jarno Nummela

Lisätiedot:

Mirva Ketola
vesistöasiantuntija
p. 044 9735137
mirva.ketola@vesijarvi.fi