Valitse sivu

Rysillä tehtävä hoitokalastus Vesijärvellä alkoi toukokuun loppupuolella ja jatkuu kuukauden verran.

Yrittäjä Ilkka Tonterilla oli toukokuun lopulla neljä rysää pyynnissä Upilan ja Siikaniemen lähivesillä. Kauden edetessä rysämäärä nousee kuuteen. Rysät pidetään melko matalassa vedessä, enintään neljässä metrissä, ja ne koetaan päivittäin.

– Nyt veneessä on yhden rysän saalis, noin 300 kiloa. Tässä on särkeä, lahnaa, sorvia ja muutamia ahvenia, kertoo Tonteri.   

Vesijärven särkeä myydään mahdollisuuksien mukaan elintarvikekäyttöön. Lähimmät ostajat sijaitsevat kuitenkin sen verran kaukana, että ihan pieniä määriä ei kannata lähteä kuljettamaan. Lisäksi särjen pitää olla riittävän suurta, jotta se sopii koneelliseen perkaukseen.

Niemen satamaan on tulossa vuosina 2020-21 mittava uudistus, jossa mm. rantaa pengerretään ja satamassa olevia toimintoja sijoitetaan uudelleen. Samassa yhteydessä on tarkoitus rakentaa hoitokalastussaaliille vastaanottoasema, jossa on lajittelutila ja kylmätilaa säilytykseen.

– Merkittävä rahoitus kalanlajittelutilalle on jo saatu Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta, kertoo vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin Lahden kaupungilta.

Lajittelu- ja jäähdytystilojen myötä hoitokalastussaaliista voitaisiin kerärä parin päivän pyynnistä lajiteltu saaliserä, joka olisi helpompi myydä.

Hoitokalastuskalaa on myös ajoittain jaettu kaikille kiinnostuneille. Tänä keväänä se ei ole ollut mahdollista koronan aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Kalan jaosta tiedottavalle sähköpostituslistalle voi edelleen liittyä linkin https://groups.google.com/forum/#!forum/hoitokalastuskalat kautta. Toimitusasetukseksi kannattaa valita ”kaikki sähköpostit”, muilla asetuksilla sähköpostit tulevat viiveellä.

Lahden kaupungin ympäristöpalvelut esitteli hoitokalastusta ja Niemen sataman kehittämissuunnitelmia vesienhoidon sidosryhmille toukokuun loppupuolella. 

Kuva: Ilkka Tonteri (Tmi Ile’s Fisk) ja kalansaalis.