Valitse sivu

Niemenkadun hallissa kimaltelee sininen hitsausliekki, kun Esa Huhtanen Lahden ympäristöpalveluista kokoaa uuden nuottalautan runkoa. Lautat saadaan käyttöön syksyn hoitokalastuksiin.

Nuotta lasketaan järveen kahden toisiinsa kytketyn lautan päältä. Kun nuotan pesä on järvessä, lautat irrotetaan toisistaan ja nuotan sivut lasketaan omilta lautoiltaan. Näin syntyy pyyntialue, johon jääneet kalat päätyvät nuottaa vedettäessä nuotan pesään.  

Nuottalautan on oltava rakenteeltaan vakaa ja kantava. Nuotta vie paljon tilaa, sillä sen pituus on noin 300 metriä ja korkeus 12 metriä. Lautalle asennetaan myös polttomoottorikäyttöiset nuotanvetolaitteet ja siellä työskentelee 2-4 henkilöä nuottauksen aikana. 

Uudet nuottalautat tullevat tehostamaan pyyntiä ja tekevät työstä turvallisempaa. Lauttoihin tulee virtaviivaisemmat ponttoonit, jolloin niiden kulkunopeus kasvaa. Korvattavissa lautoissa ponttooneissa oli putkirakenne, jolloin veden aiheuttama vastus oli suurempi. Huhtanen uskoo, että uusien lauttojen rakenne  on vanhoja vakaampi.

Hoitokalastukset alkavat lokakuun alussa Kymijärveltä rysäpyyntinä. Alkusyksystä kala kiertää rantoja pitkin, joten se voi käydä rysään. Rysää voidaan myös käyttää nuottakalastuksen aikana tarvittaessa sumppuna. Nuottaus jatkuu jäiden tuloon asti.
– Nuottauspäiviä kertynee syksyn mittaan noin 30. Yhden vedon keskisaalis Kymijärveltä on noin 1500-2000 kiloa, kertoo Huhtanen.

Kuva: Teräsrunko alkaa valmistua. Rungon päälle tulee puinen kansi. Hitsaamassa Esa Huhtanen.