Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Kirjoittaja: Juha-Pekka Moisio, Lahti Energian
39-vuotias myynti- ja kehityspäällikkö, joka on ikänsä
päässyt nauttimaan puhtaan luonnon tarjoamista
antimista ja pitänyt sitä itsestäänselvyytenä.
 
 
Ympäristö on meille suomalaisille tärkeä asia. Suomi on tuhansien järvien maa, jossa puhdas luonto ja jokamiehenoikeudet ovat olleet itsestäänselvyys aina viimeisiin vuosiin asti. Viimeistään viime lokakuussa IPCC:n (hallitustenvälinen ilmastopaneeli) julkaisema Global Warming of 1,5 °C -erikoisraportti sai meidätkin joukolla pohtimaan tulevaisuutta. Yhä useampi meistä on alkanut pohtia, miten ilmaston lämpeneminen todella vaikuttaa elämään ja miten yksittäisenä ihmisenä voi osallistua yhteisiin ilmastotalkoisiin.
 
 
Meillä Lahti Energialla ympäristöarvot ovat olleet tärkeä osa yrityksen tekemistä jo vuosikymmeniä. Kaukolämpöverkon rakentamisella korvattiin 1960-luvulla kiinteistökohtaista lämmitystä, joka perustui tyypillisesti puun tai roskien polttamiseen. Tyypillinen kaupunkikuva oli tuolloin kylmällä säällä savuisa ja nokinen, mitä kaukolämmitykseen siirtymällä vähennettiin. Alueellisissa lämpökeskuksissa oli asianmukaiset suodattimet, ja lämpö tuotettiin muutenkin kauempana tiheästi asutuista alueista.
 
Nykyisin noin 90 prosenttia lahtelaisista asuu kaukolämmitetyissä taloissa, joiden lämmöntuotantoon käytetään uusiutuvia, ympäristöystävällisiä polttoaineita. Lahdessa kaukolämpö on yhtä ekologista kuin esimerkiksi maalämpö, jota monesti pidetään kaikkein puhtaimpana lämmitysmuotona. Kun Lahti Energia luopui keväällä 2019 kivihiilen polttamisesta, pienentyi samalla kertaa kaikkien kaukolämmitystaloissa asuvien hiilijalanjälki ilman, että se olisi näkynyt asiakkaiden energialaskussa. Tätä onkin se vaikuttavuus ja vastuu, mikä meillä energiayhtiössä on.
 
Lämmöntuotanto ei ole ainoa asia, jossa me Lahti Energialla kannamme ympäristövastuuta. Olemme investoineet tuulivoimaan ja sähköiseen liikkumiseen, jotta ne yleistyisivät niin paikallisesti kuin laajemminkin. Viisaasti vihreä -tunnuslauseemme kuvastaa myös omaa ajatteluani. Arjen päätöksissä kannattaa miettiä ekologisuutta ja tehdä omien mahdollisuuksien rajoissa viisaasti vihreitä valintoja. Ehdottomuutta en kannata, mutta jos jokainen meistä pyrkii jatkuvasti ekologisempaan suuntaan, lopputulos on varmasti hyvä!
 
Lahti Energian kotisivuihin pääset tutustumaan tästä. 

@lahtienergia