Valitse sivu

Särki ei perinteisesti ole ollut kiinnostava saaliskala kalastajille. Niinpä särkien kutualueet, joilta saisi hyvin saalista eivät ole tiedossa.
– Pyydyksiäkään ei ole mietitty siltä kannalta, että niillä saisi hyvän särkisaaliin, toteaa yrittäjä Ari Seppälä JärkiSärjestä.

Seppälä kalastaa itse pohjoisella Päijänteellä, mutta ostaa särkeä myös Vesijärven hoitokalastajilta. Näin syntyi ajatus yhdistää yrittäjän tarve ja ideat särki- ja lahnapyydysten kehittämiseen ja pyydystalkoolaisten taito pyydysten tekemisessä.

Ari Seppälä keskusteli usean kokeneen rysäkalastajan kanssa pyydyksistä ja hahmotteli siltä pohjalta entistä parempaa rysää särjen ja lahnan pyyntiin. Talkoissa on työn alla katettu pohjarysä Seppälän piirustusten mukaisesti.
Särkipyyntiin tarkoitettu pohjarysä kootaan 12 mm:n neliöhavaksesta. Rysän korkeus on 2 metriä ja pituus 8 metriä. Aitaa tullee 30 metriä. Kalapesän nielu on pyramidin muotoinen. Havas on vihreää polyeteeniä, joka kestää aurinkoa ja hylkii likaa.

Elintarvikekäyttöön tarvitaan kohtalaisen isoa särkeä, vähintään 30-35 grammaista. Tätä pienemmästä kalasta on pyytäjälle vain haittaa. Siksi rysään on suunniteltu musta selektiohavas, josta pienet särjet ja kuoreet voivat uida pois pyydyksestä kasvamaan isommiksi. Hoitokalastettaessa selektiohavas peitetään.

Katettu pohjarysä ei ole Seppälän mukaan arka kutuajan vedenkorkeuden vaihteluille. Sen voi laittaa yhtä lailla neljän tai kahden metrin syvyyteen. Katto suojaa myös linnuilta. Rysän pieni koko helpottaa kalastajan työtä.
– Kun saan käyttöön useita pienikokoisia katettuja pohjarysiä, voin vaihdella pienellä vaivalla niiden paikkoja ja etsiä parhaat saalispaikat.

Työn alle tulee toinen vastaava pyydys, mutta lahnalle mitoitettu. Rysiä tullaan testaamaan myös Vesijärven hoitokalastuksessa. Saatujen kokemusten mukaan mallia voidaan sitten muokata edelleen.

Talkoolaisten joukosta kuuluu ensimmäinen palaute.
– Tämä peli saattaa toimiakin.

Katiskoja ja pienpetopyydyksiä

Talkoissa koottiin myös katiskoja ja pienpetopyydyksiä. Talkoissa tehtävä Weken katiskamalli soveltuu hyvin pienimuotoiseen hoitokalastukseen. Pienpetopyydykset ja katiskat menevät talkoolaisten käyttöön tarvikkeiden hinnalla.
– Mahdolliset talkoolaisilta ylijääneet katiskat myydään edullisesti. Toki tavoitteena on, että niitä käytetään hoitokalastukseen ja siten Vesijärven ja lähivesien hoitoon, kertoo Joonas Rajala Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksesta. Katiskoita voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta info(a)kalatalouskeskus.net

 

Pikkukuva: Ari Seppälä (oik.) kehittää pyydyksiä saadakseen riittävästi kalaa yrityksensä jalostettavaksi. Hänen mielestään on vain hyvä, jos muutkin kiinnostuvat uusista pyydyksistä. Talkoolainen Petter Lehtinen tutkailee rysän nielun rakennetta yhdessä Seppälän kanssa.