Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Kyläaktiivi, Mustojan alajuoksun suojeluyhdistyksen,
Matjärven suojeluyhdistyksen ja Vesijärven 
ystävien puheenjohtaja Risto Kauhala


Vuonna 2002 verkot limaantui, hauet oli selällään katiskassa happivajeen johdosta, rannat oli maatuneet ja kasvoi puita, veneellä ei meinannut päästä järvelle, pelto-ojat tulvi ja haki uusia uomia ja kuskasi kiintoaineet järveen.


Tällainen oli tilanne Hollolan puolella Vesijärven Lahdenpohjassa.

Koin ”herätyksen”, että jotain pitäisi tehdä. Otin yhteyttä Juha Ketoon Lahden Seudun Ympäristöpalvelussa. Heillä oli meneillään Vesijärvi II projekti ja se kaipasi kunnostuskohteita. Tästä alkoi Lahdenpohjan kunnostus. Perustettiin Mustojan alajuoksun suojeluyhdistys, laadin kokonaissuunnitelman, rakennettiin laskeutusallas, ruopattiin Mustojan suu sekä putkitettiin Mustojaa. Sitten tuli tauko, kun ei ollut rahoittajaa.

Vuonna 2008 perustettiin Vesijärvisäätiö ja olinpas heti yhteydessä valittuun ohjelmajohtaja Heikki Mäkiseen. Hänhän innostui heti yhteistyöstä.  Lahdenpohjan kunnostus alkoi toden teolla ja siihen lisättiin myös Matjärven valuma-alueen ja järven kunnostus.  

On ollut ilo olla mukana kolmen yhdistyksen vetäjänä toteuttamassa ko. alueelle noin 20 kosteikkoa ja laskeutusallasta, peltojen läpi virtaavan ojan putkitusta noin 1,2 km, rannan kunnostusta noin 1 km matkalta ym. Lisätietoa löytyy www.vesku.net.

Tämä kaikki ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman Vesijärvisäätiön tukea osarahoituksen muodossa osassa kohteista. Säätiön aktiivinen mukaantulo loi myös talkoohengen, saimme näkyvyyttä toimillemme paikallislehdissä ja alueuutisissa. Muutkin rahoittajat innostuivat tulemaan mukaan, mikä mahdollisti koko hankkeen toteutuksen.

Nyt Lahdenpohja voi hyvin. Tämä on osoitus yhteistyön voimasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta. Tarvittiin jämäkkä sitoutunut vetäjä, aktiivisia talkoolaisia, rahoittajat, osaavat urakoitsijat, hyvä yhteishenki, luottamukselliset suhteet viranomaisiin ja hieman tuuria olla mukana oikeaan aikaan.
Vesijärveltä löytyy vielä monia kunnostuskohteita ja toivonkin, että niihin löytyy toteuttaja ja rahoitusta, jos kuvaamani muut tarvittavat elementit ovat hanskassa.