Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Pertti Hietamies on mm. Vesijärven kummi, muusikko ja yhteislaulutapahtumien vetäjä. Ritva taas maalaa, ja hänen taulujensa aiheena on usein luonto.

Ihminen on osa luontoa, mutta nykyihmiseltä saattaa välillä kadota tämä yhteys. Luontoelämän seuraaminen on jäänyt vähäisemmälle. Monet kaupunkilaiset liikkuvat luonnossa ja havainnoivat sitä ahkerasti. Saamme luonnosta energiaa, terveyttä ja ravintoa. Tosin ravinnon saantikin on nykyihmiselle sitä, että mennään markettiin ostoksille.

Tänä syksynä puhuttiin paljon sadon vähäisyydestä. Jopa ruokapulasta. Tämä varmasti herättelee meitä ihmisiä ajattelemaan ympäristöä ja kaikkea sitä, miten elämme. Se onkin kovasti tarpeen, jotta vielä ehditään korjaamaan ilmastoa.

Olemme seuranneet Vesijärven ja erityisesti Lahden Ruoriniemen elämää läheltä Ankkurista jo muutaman vuoden ajan. Ankkurin asuntoalue on harvinainen luontoympäristö: keskellä kaupunkia, järven rannalla. Vesijärven kummina olen luonnollisesti seurannut myös vesistön tilannetta ja kehitystä, sekä ollut monessa toiminnassa mukana viime vuosina.

Useana keväänä olemme saaneet olla mukana ideoimassa Vesijärviviikon sisältöä. Musiikkia ja taidetapahtumakin on ollut ohjelmassa. On hienoa havaita suuri innostus ja kiinnostus Vesijärven hoitoasioihin. Toiminnassa on mukana todella laaja porukka. Tuloksia on saavutettu yli odotusten. Vesijärven kunnostusurakka tuloksineen herättää jo kansainvälistä huomiota.
Miltä elämä näyttää luonnossa rannalla asujan silmin

Nykyisinä ankkurilaisina olemme vaimoni kanssa innostuneet tarkkailemaan aamukävelylenkeillä rikasta luontoympäristöä. Lenkkimme on suuntautunut useimmiten Ruoriniemen päähän. Siellä on upeaa peruspuustoakin vielä jäljellä. Mahtavia lintukonsertteja saa kuulla kevätaamuisin. Mustarastaat dominoivat, mutta monia muitakin kuulee, mm. satakieliä. Laulupuut ovat saaneet väistyä rakentamisen alta liian usein. Onneksi tänne on jäänyt tilaa luonnolle. Onkin jäänyt mieleen lintuharrastajilta kuulemani lintulajien määrä: Lanun puiston ja Ruoriniemen alueella arvioidaan olevan yli 120 lintulajia.

Erikoisen hellyttävä ilmiö tuli vastaan kevätaamuna. Ketunpoikanen otti aamuaurinkoa rinteen portaalla. Ketuilla on Ruoriniemen kärjessä otolliset oltavat keväisin, kun linnut pesivät ja munaruokaa on helposti tiedossa.

Joutsenparin pesintä tänä keväänä Teeluodolla

Vahvana luontoilmiönä voidaan pitää alueen ja kauempaa tulleiden bongareiden suojeleva ja sosiaalinen käytös Teeluodon joutsenperheen pesinnän yhteydessä.

Heti vapun tietämillä alkoi joutsenpari puuhata pesää. Edelliskesänä menivät pesäpuuhat kiville, kun pesintärauhaa ei ollut. Nyt aamulenkkeilijät pitivät huolta, että pesintärauhaa saatiin.  Teeluodon sillalle pyydettiin puomia ympäristötoimistolta. Useat henkilöt olivat ottaneet yhteyttä toimistoon heti kun pesänteko alkoi. Tämä selvisi, kun aamu toisensa jälkeen samoja ihmisiä jäi keskustelemaan pesinnästä vastarannalle. Siinä olivat bongarit, lenkkeilijät ja valokuvaajat putkineen kuin katsomossa, ”kivikilpikonnien” suojissa. Mekin olimme useana aamuna tunnin ja toistakin kuulemassa ja näkemässä ihmeellistä luontoa. Kun päästiin lähelle juhannusta, pesästä oli pyrähtänyt vesille viisi reipasta poikasta.

Kaupungin ympäristötoimistolle kuuluu iso kiitos ripeästä toiminnasta, samoin kaikille meille, jotka osaltamme edistimme pesintärauhan säilyttämistä. Tämä pesintätulos osoittaa, että ihmisellä voi olla hyvä ja toimiva suhde luontoon, vaikka kaupungissa elämmekin. Tässä Ruoriniemen alueella on luonto lähellä, saamme oikeastaan elää sen keskellä.

Noissa aamukeskusteluissa tuli usein esille ihmisen tekemä iso hiilijalanjälki. Superpositioperiaate, kaikki vaikuttaa kaikkeen, on helpompi tajuta kun seuraa vesistöjen, linnuston ja muun elämän muuttumista ja jopa väistymistä ihmisen tieltä. Jokaiselle jää omakohtaista tehtävää edistää pyrkimyksiä puhtaamman luonnon puolesta.

Nyt olemme siinä vaiheessa ympäristömme kanssa, että jokaisen toimenpiteet ovat tärkeitä. Parasta kummityötä on saada ihmiset havaitsemaan mitä asioita voimme tehdä kohdallamme. Ja näitä tehtäviä on jokaiselle, kun vain käymme niihin käsiksi. Vesijärvi-tapahtumien kautta monista tärkeistä asioista nousee keskustelua, joka muuttuu teoiksi.

Toivotamme Ritvan kanssa kaikille Vesijärven parissa touhuaville ihmisille parahinta syyskautta ja hyviä ideoita Vesijärven ja luonnon puolesta.


1. kuvalinkki: Ritva Hietamiehen maalauksia
2. kuvalinkki: Pertti Hietamiehen valokuvia linnuista