Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Kirjoittaja  Päivi Rahkonen on Hollolan kunnanjohtaja
ja luontoelämysten suurkuluttaja.

Kesä 2018 on ollut poikkeuksellinen ja monin tavoin herättävä. Tähän saakka olemme voineet ohittaa olan kohautuksella erilaiset tulva-, myrskytuho-, metsäpalo- ja satovahinkokuvat eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa. Viime vuosien viileinä kesinä Itämeren sinilevätilannekin on näyttäytynyt haltuunotetulta.

Tämän kesän jälkeen kaikki on toisin. Yht´äkkiä kaukaisemmiksi koetut ongelmat ovatkin lähellä ja näyttävät koskettavan myös meitä. Sinilevätilanne ei ole ohi, se on todellisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Ongelmia on vaikea enää ohittaa tai olla ajattelematta. Ne ovat nyt aidosti iholla ja vaativat uudenlaista otetta vastauksien löytämiseksi. Todellisten tekojen odotukset ovat suorastaan käsinkosketeltavissa.

Yksi sellainen on työ Vesijärven eteen. Sitä on tehty nyt jo kymmenen vuotta. Vesijärvi on alueen asukkaiden keskeinen virkistyskeidas ja -paikka ja sitä se tulee olemaan myös tulevat vuosikymmenet ja-vuosisadat, mikäli me emme sulje silmiämme, vaan kannamme siitä oman vastuumme. Siksi myös Hollolan kunta on mukana tässä työssä.

Kuormittuneiden järvien kunnostustyö on pitkäjänteistä ja hidasta – näin ollen epäkiitollista ja helposti unohdettavaa, näkymätöntä. Juuri siksi Vesijärvisäätiön rooli on ollut korvaamaton; tarvitsemme lipun kantajan ja esillä pitäjän – omatunnon äänen – että muistaisimme.

Työtä Vesijärven ja keskeisten vesistöjemme ja ilmastonmuutoksen vastustamisen eteen on tehty ja sitä täytyy tehdä edelleen, uutterasti ja määrätietoisesti. Tässä työssä ei riitä, että sitä tehdään ”viran puolesta” – ponnisteluihin tarvitaan kaikki, joka ikinen; kukin mahdollisuuksiensa mukaan joko toimimalla talkoolaisena tai lahjoittajana, viestinviejänä tai lipunkantajana.

Miten Sinä voit olla mukana tässä työssä?