Valitse sivu
Vesiposti banneri

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön Blogi

Vesiposti-blogimme ensimmäinen kirjoitus
on ministerin, vesien ja erityisesti
Vesijärven ystävä Iiro Viinasen


Kymmenen vuotta olen asunut Lahdessa, enkä päivääkään vaihtaisi pois. Kokemukseni Lahdesta ja lahtelaisista on pelkästään myönteisiä, kun unohtaa joka paikasta löytyvät ” ei mihinkään tyytyväiset” kansalaiset. Harva kaupunki Suomessa tarjoaa niin mittavaa ja monipuolista harraste- ja kulttuuritoimintaa kuin Lahti. Ja kokemuksista minulle mielenkiintoisin on ollut toiminta Vesijärvi-projektissa. Se on tarjonnut pohjaa myös muille ympäristöharrasteille kuten turvetuotannon vaikutusten esiin tuomiseen järvien pilaajana.
Eräs ensimmäisistä kokemuksista Lahdesta saatiin heti muuton jälkeen kävellessämme satamaan. Kokemus oli lievästi sanoen tyrmistyttävä. Tällainenko se Vesijärvi onkin, jonka rannalle olimme asettuneet asumaan? Risteilylaivat olivat vedessä, jota ei enää vedeksi voinut sanoa. Moista määrää sinilevää en ollut missään tavannut. Tällaistako on vesiensuojelu Cleantech Lahdessa? Siihen asti olin kuvitellut Vesijärven olleen eräs kaupungin maamerkeistä.
Vastauksiakin Vesijärven heikkoon tilaan tuli nopeasti tultuani kutsutuksi Vesijärvisäätiön valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Näin pääsin paraatipaikalle osallistumaan koko Suomessa lähes ainutlaatuiseen projektiin, järven puhdistamishankkeeseen. Ainoastaan Säkylän Pyhäjärvi oli aiemmin aloittanut vastaavan hankkeen.
Meille oli onni saada työhön mukaan osaavia tutkijoita ja järvikunnostajia eri organisaatiosta ja työtä koordinoimaan innovatiivinen ohjelmajohtaja. Harrastelijapohjalta aikaansaannokset olisivat jääneet nykytilaan nähden vaatimattomiksi. Oleellinen osuus on tietenkin sillä, että Lahden elinkeinoelämä oli keskeinen liikkeellepaneva voima koko hankkeessa hoitaen pääosan rahoituksesta kuntien ohella.
Tämä elinkeinoelämän päätös ja myös jatkorahoituksesta suurelta osin huolehtiminen osoittavat uudenaikaista vastuuta ympäristöstämme ja erityisesti vesistöjen tilasta. Saadut kokemuksethan eivät jää vain meidän käyttöömme, vaan oppia ovat täältä hakeneet useat sekä koti- että ulkomaiset asiasta kiinnostuneet.
Meillä on täysi syy olla tyytyväisiä Vesijärvisäätiön aikaansaannoksiin. Järvi on palannut erääksi kotikaupunkimme maamerkeistä, josta saamme olla ylpeitä.