Valitse sivu

Lastentarhaopettaja Tiina Hirvonen kertoo, että keväällä päiväkoti keskitti ympäristökasvatuksen vesistöihin tutustumalla Vesijärveen ja Päijänteeseen lainassa olleen Vesijärvi-salkun innoittamana. Lasten kanssa on tutkittu vettä suurennuslasilla, mitattu veden lämpötilaa ja tutustuttu Vesijärvessä asustaviin kaloihin. Vesijärviseikkailu-kirjan myötä saatiin kattava tietoisku lähialueen vesistöistä. Lopuksi toteutettiin ihania ja antoisia vesistöretkiä lähiseudulle.

Veneretki ja ankeriasarkku

Perheiden kevätretki toteutettiin Tiirismaanlaivojen Suvitähti-aluksella Enonsaareen. Enonsaaressa vietettiin perheiden yhteistä aikaa leikkien, syöden retkieväitä nuotiolla sekä nauttien keväisen kauniista luonnosta. Lähes kaikki perheet sisaruksineen osallistuivat retkeen. Retken avulla tuettiin ympäristökasvatuksen lisäksi perheiden verkostoitumista ja yhteisöllisyyttä sekä vahvistettiin kasvatuskumppanuutta.

Lasten Vääksyn retken kohteina olivat Vääksyn kanava sekä Vääksynjoella kanavan kupeessa sijaitseva ankeriasarkku. Vesijärvisäätiön Yhteisillä aalloilla –hankkeen Ilkka Vesikko kertoi ankeriaista ja joella toimivan ankeriasarkun tarkoituksesta. Arkkuun päätyneet ankeriaat viedään autokyydillä Suomenlahdelle, josta ne pääsevät vaeltamaan kutualueelleen Sargassomerelle. Ankeriaiden lisäksi retkellä nähtiin ahvenia, särkiä ja taimen. Myös kanavan toiminta tuli perheille tutuksi.

Hankkeilla resursseja ympäristökasvatukseen

Hollolan Paimelan päiväkodin perheiden iltaretki Enonsaareen kokosi mukaan lähes kaikki perheet. Mukana oli 23 aikuista 25 lasta. Lasten retkelle Vääksyyn osallistuivat ryhmän kaikki 17 lasta.

– Hankkeet antavat meille mahdollisuuden tukea paikallista aktiivisuutta ympäristö- ja vesistöasioista kertomiseksi niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen, toteaa viestintävastaava Irma Peltola Yhteisillä aalloilla –hankkeesta.

Paimelassa lapset saivat ensin päiväkodissa tietoa satujen ja tarinoiden ja teorian avulla. Retki siihen lopuksi täydensi kokonaisuutta.

– Ympäristönhoito jatkuu Paimelassa hyvin konkreettisesti kesäkuun 13. ja 20. päivä, kun siellä kitketään iltatalkoilla jättipalsamia Myllyojan varrelta, naurahtaa Peltola.

FAKTAA

Lasten Vesijärvi –salkku kehitettiin vuosina 2008-10 Päijät-Hämeen liiton EAKR-osarahoitteisessa Vesijärvisäätiön ”Minä ja Vesijärvi” –viestintähankkeessa. Salkut ovat edelleen lainattavissa Lahden ympäristöneuvonnasta. Paimelan päiväkodin retket puolestaan teki mahdolliseksi maaseuturahaston rahoittama ”Yhteisillä aalloilla” –viestintähanke, jota Päijät-Hämeessä toteuttaa niinikään Vesijärvisäätiö. Myös jättipalsamin kitkentätalkoiden järjestäminen on osa hankkeen toimintaa.

Lisätietoja:
Vesijärvisäätiön viestintä, irma.peltola(a)vesijarvi.fi, puh. 040 5144958
Paimelan päiväkoti, lastentarhaopettaja Tiina Hirvonen, tiina.hirvonen(a)hollola.fi