Valitse sivu

Talviniitolla vähennetään ranta-alueilla lahoavan ylivuotisen ruo’on määrää ja ruokoturpeen muodostumista. Tällä pyritään hidastamaan umpeenkasvua eli ruovikoiden muuttumista maa-alueiksi.

Niittourakka kilpailutettiin ja tarjouskilpailun voitti viime vuonnakin niittänyt Risto Kauhala, Hot Mill Oy. Hän on kehittänyt niittokonetta edelleen niin, että koneellinen niitto onnistuu viime vuotista paremmin myös pidemmälle maatuneilla kohteilla. Talviniitossa koneet ovat kuitenkin kovilla ja remonttiakin on tehty.

Tavoitteena oli niittää ruovikoita noin 40 ha:n alalta. Etenkin Kajaanselän länsirannalla jäät ovat kuitenkin katkoneet ruovikkoa sen verran, että niitettävät alueet ovat pienentyneet. Syksyn vaihtelevat jääolosuhteet aiheuttivat jäiden liikettä ja railoja, mitkä veivät ruokoa mennessään.

Toistaiseksi on niitetty alueita mm. Lahdenpohjasta Laitialan uimarannalta, Paimelasta Vähäselän pohjoisosista, Kutajoen Niemelästä sekä Asikkalan Huitunpohjasta. Niittoja tehdään Asikkalassa myös Suivan venerannassa. Rakennusbetoni ja Elementti Oy on hakenut niitettyä ruokoa hyötykäyttöön. Ruokoa menee viherkattojen kasvualustaan rakennusaineeksi. Vähäselällä järjestettiin 8.2. talviniitto- ja kuormausnäytös, jossa muun muassa Yle Lahti uutisoi talviniitosta alueelliseen uutislähetykseen.

Lisätiedot:
vesistöasiantuntija Mirva Ketola
mirva.ketola(a)vesijarvi.fi
p. 044 973 5137