Valitse sivu

Vesijärven vuoden 2016 hoitokalastussaalis oli 108 000 kg, josta toimitettiin kalanjalostusyrityksiin noin 15 400 kiloa särkikalaa. Kysyntää olisi ollut paljon suuremmillekin määrille. Elintarviketeollisuuden lisäksi osa saaliista käytettiin kotitalouksissa, sillä ainakin 2700 kiloa jaettiin rannassa ilmaiseksi hakijoille.

-Elintarviketeollisuudelle kelpaavasta viileän veden suurikokoisesta särjestä saatiin hyödynnettyä melko suuri osa. Kiinnostus särkikalojen hyödyntämistä kohtaan vaikuttaa tällä hetkellä erittäin suurelta, sanoo vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi Lahden ympäristöpalveluista.

Lahden kaupunki kilpailutti alkuvuodesta Vesijärven hoitokalastuksen. Rysäkalastajana jatkaa T:mi Ile’s Fisk, ja nuottauksesta vastaa jatkossa järvikalastus Turtiainen Ky.

Vesijärvi on edelleen rehevä järvi, jossa kalantuotanto on runsasta. Hoitokalastuksilla pyritään estämään särkikalojen runsastuminen. Näin saadaan vähennettyä järven sisäistä kuormitusta, tuettua arvokalakantojen tuottavuutta sekä poistettua ravinteita kustannustehokkaasti.Saaliin myötä fosforia poistui järvestä laskennallisesti 650 kg.

Vesijärven hoitokalastus perustuu Vesijärvisäätiön laatimaan Vesijärvi-ohjelmaan, jossa keskimääräiseksi hoitokalastustavoitteeksi koko Vesijärvelle on määritetty vuositasolla 20 kiloa hehtaarilta. Lahden kaupungin ympäristöpalvelut vastaa hoitokalastusten organisoinnista. Koko Vesijärven hoitokalastustavoitteesta (200 000 kg) jäätiin nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Vaikeuksia syyskalastukselle on aiheuttanut runsas piilevien määrä.

– Jatkossa on syytä pohtia, onko särkikalojen määrä nyt sillä tasolla, että hoitokalastustavoitetta olisi syytä laskea, sanoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöltä.

Vesialueen omistajien talkookalastuksen ja Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen työntekijöiden hoitokalastuksen lisäksi Vesijärvellä on toiminut viime vuosina ammattikalastajia urakoimassa rysäpyynnissä ja nuottauksessa.

 

Lisätietoja:

vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin
ismo.malin@lahti.fi, puh. 050 525 9579

vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi
matti.kotakorpi@lahti.fi, puh. 050 5391696

ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen
heikki.makinen@vesijarvi.fi, puh. 040 514 8513