Valitse sivu

Professori emeritus Kalevi Salonen on toiminut aktiivisesti Vesijärvellä jo kymmenkunta vuotta. Hän aloitti vierailunsa järvellä sattumoisin juuri säätiön perustamisvuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin Vesijärvestä tuli Salosen tutkimustyön pääkohde. Eläkkeelle siirryttyään hän on jatkanut aktiivisesti Vesijärven parissa talkoopohjalta. Viime vuosina hän on tuottanut yhdessä oppilaansa, sittemmin FT Pauliina Salmen kanssa arvokasta tutkimustietoa siitä, mitä Vesijärvellä tapahtuu talvisin. Monet talviaikaiset prosessit vaikuttavat voimakkaasti siihen, millainen seuraavasta kesästä tulee. Salosen ja Salmen julkaisut on noteerattu myös kansainvälisesti ja ne ovat omalta osaltaan merkittävästi lisänneet Vesijärvi-tutkimuksen kiinnostavuutta ja arvoa maailmalla.

Kalevi Salonen on ollut pitkään keskeinen hahmo Vesijärven tutkijayhteisössä. Hän on aktiivinen keskustelija, joka ymmärtää myös Vesijärven kunnostuksen yhteiskunnalliset ulottuvuudet. Hän on uuttera tekijä, jonka fyysisestikin vaativat talviset työrupeamat Vesijärvellä ovat nousseet ja lähes legendojen tasolle. Tunnetusti vaatimattomana miehenä Kalevi Salonen ei ole työntämässä itseään julkisuuden valokeilaan tai nostamassa omaa merkitystään muiden yläpuolelle. Hän näkee kuitenkin monien tutkijoiden vierastaman avoimuuden ja tutkimusprosessien aikaisen julkisuuden itsestään selvänä voimavarana Vesijärven kaltaisessa, paikallisyhteisön kannalta tärkeässä kohteessa, ja on aina tarvittaessa käytettävissä asiantuntijana myös median suuntaan.

Kalevi Salosen tarttuva innovatiivisuus, into ja ratkaisuhakuinen ennakkoluulottomuus tekevät hänestä tärkeän voimavaran Vesijärven hoidossa.

Kuva: Kalevi Salonen ja hydrokopteri, jonka avulla järvellä pystyy tekemään näytteenottokäyntejä myös huonon jäätilanteen aikaan.