Valitse sivu

Kesän 2014 sää oli varsin poikkeuksellinen. Toukokuun helleaaltoa seurasi koko kesäkuun kestänyt kylmä ja sateinen kausi. Vedet pysyivät viileinä, mutta siitä huolimatta Ruoriniemen rannalla ja Vesijärven satamassa koettiin juhannuksen alla pienialaiset mutta voimakkaat sinileväkukinnat. Juhannuksen jälkeen kukinnat katosivat ja heinä-elokuussa Vesijärven vesi oli poikkeuksellisen kirkasta.

Järven rannalla kesää viettäneet raportoivat näkösyvyyden olleen parempi kuin vuosikymmeniin. Nämä kansalaishavainnot saavat tukea myös veden tilan seuranta-aineistosta. Esimerkiksi Enonselällä näkösyvyydet liikkuivat mittausten mukaan elokuussa välillä 3,5 – 4 m. Samalla tasolla oltiin myös Kajaanselällä. Vastaavia arvoja on Enonselällä saavutettu edellisen kerran joskus 1950 – 60-luvulla. Esimerkiksi viime vuoden elokuussa näkösyvyydet olivat vain puolet tämän vuotisesta. Miksi näin kävi? Varmaa vastausta tuskin pystyy kukaan vielä antamaan, mutta yksi mahdollinen selitys hoitotoimien ohella voi olla ravinteiden kuluminen loppuun veden pintakerroksessa kuivan ja lämpimän heinäkuun aikana. Leviltä on siis saattanut loppua ruoka, minkä vuoksi ne ovat kadonneet.

Enonselän hapetetuilla alueilla alusveden happitilanne pysyi kohtuullisena koko kesän. Happea riitti juuri ja juuri. Sen sijaan muilla alueilla hapeton vesikerros ulottui pohjasta noin kymmenen metrin syvyyteen ja esimerkiksi Paimelanlahdella jopa viiden metrin syvyyteen asti.

Poikkeuksellisen levätön kesä saattaa syksyä kohden kuitenkin muuttua paikka paikoin rajustikin. Esimerkiksi läheltä Paimelanlahden pohjaa on mitattu normaalia merkittävästi korkeampia fosforipitoisuuksia. Pitoisuudet (yli 400 µg/l) ovat kuusinkertaisia usein heikkona pidettyyn Enonselkään nähden. Kun vesipatsas täyskierron myötä lähtee Paimelanlahdella kiertämään, pääsevät alusvedessä olevat ravinteet pintaan ja tarjoavat sinileville runsaasti ravintoa. Riski sinileväkukintoihin on siis selkeästi olemassa.

Kalaston osalta erityisen positiivisia uutisia on raportoitu muikkukantojen kehityksestä. Kalastajien mukaan muikkua on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen runsaasti myös järven eteläosissa.