Valitse sivu

Rysien kokeilu onnistui hyvin sekä Vesijärvellä että Kymijärvellä. Toki pieniä haasteita oli mukana matkassa ja kaikilta kalastajilta ei saatu sellaisia tilastoja kuin toivottiin, mutta suurimmasta osasta rysiä tilastot ovat hyödynnettävissä ja tarkemmin analysoitavissa.

Kymijärvellä käytettiin kahta pienempää ja yhtä isompaa avorysää, joita pidettiin aivan Kymijärven eteläpäässä ja Lammassaaren rannoilla. Ensimmäisen kerran kalastajat kävivät tyhjentämässä rysiä 6.5. ja viimeisen kerran 13.6. Samanaikaisesti kalastajilla on ollut käytössään katiskoja, jotka ovat pyytäneet pääosin särkeä.

Kalastajat kokevat toista pienemmistä avorysistä Lammassaaren rantamatalikolla toukokuussa

Reilusti eniten Kymijärven kalastajat saivat rysistä saalikseen lahnaa, 193 kg ja toiseksi eniten muita särkikalalajeja kuin särkeä tai lahnaa, kuten sorvaa ja pasuria 54 kg. Yhteensä rysistä nousi kalaa 280 kg. Rysillä ei saatu varsinaista särkeä juuri lainkaan, koska kalapesän silmäväli on sen verran suuri, ettei pienempi särki jää pyydykseen. Kokonaisuutena kalastus kuitenkin onnistui suunnitellusti ja saaliiksi saatiin odotetusti runsaasti lahnaa.

Vesijärvellä parhaat tilastot saatiin kalastajalta, jolla oli käytössään neljä vannerysää, joita pidettiin Lahdenpohjassa Vesijärven lounaispuolella. Kalasaaliin määrä vastaavana ajankohtana, touko-kesäkuussa oli vajaat 300 kg ja lahnaa saatiin 140 kg. Lahnan suhteellinen osuus kalasaaliin koostumuksesta olikin pienempi, sillä suutaria ja sorvaa oli tästä saaliista melkein 150 kg.

Pyynnit ovat siis sujuneet suunnitelmien mukaisesti ja vähintään yhtä hyviä tuloksia odotetaan ensi kevään kokeiluista. Muuten työ rysien parissa jatkuu näillä näkymin tammikuussa 2014.