Valitse sivu

Vesijärvellä on tammikuusta lähtien tutkittu, miten leväyhteisö talvehtii. Tutkimuksesta vastaavat Kalevi Salonen Jyväskylän yliopistosta ja Pauliina Salmi, joka valmistelee tutkimustyön pohjalta väitöskirjaa Lammin biologisella asemalla.

Planktonlevien tuotantohuippu ajoittuu yleensä avovesikaudelle, ja silloin voimakkaista leväkukinnoista voi olla huomattavaa haittaa. Planktonleviä esiintyy myös talvisaikaan, mutta niiden jäänalainen elämä on heikosti tunnettua. Tietyt levälajit voivat kuitenkin saavuttaa huomattavan biomassan jo jään alla, jolloin ne todennäköisesti vaikuttavat leväyhteisön kehitykseen vielä kesälläkin.
Tutkimuksessa kartoitetaan leväyhteisön (bakteerien kokoinen pikoplankton mukaan lukien) koostumusta talvella ja keväällä. Lisäksi selvitetään, miten jään alaiset happi-, lämpötila- ja valaistusolosuhteet vaikuttavat Vesijärven Enonselän planktonlevästöön.
Tutkimuksessa selvitetään myös, miten Enonselän syvänteiden koneellinen hapettaminen vaikuttaa talven aikaiseen leväyhteisöön, ja millaisella hapetinlaitteiden käytöllä parhaiten voidaan estää haitalliset leväesiintymät.

Kuvassa talvinäytteenottoa Enonselällä keväällä 2009. Kuva Kristiina Vuorio.

Näytteidenottoa seurataan Seurantalokissa.